novice

15. May 2019

DAN SLOVENSKE NARODNOZABAVNE GLASBE

Narodnozabavna glasba je del slovenske identitete. Danes skoraj vsak dan nekaj obeležujemo, zato se zdi nujno, da en dan v letu razglasimo tudi za dan slovenske narodnozabavne glasbe. Na predlog Tomaža Šinka, pobudnika dneva slovenske narodnozabavne glasbe, bi za dan, ko se poklonimo ustvarjalcem tega žanra, izbrali 16. maj.


Maj je tradicionalno znan kot mesec zaljubljenosti in veselja, hkrati pa predstavlja uverturo v sezono veselic, ki pomembno vplivajo na priljubljenost in razširjenost slovenske narodnozabavne glasbe.

Pobuda, da bi 16. maj postal dan narodnozabavne glasbe, je pomembna, ker prav ta glasba tista, ki smo jo vsi spoznali že v otroštvu, nas pogosto spremlja na športnih prireditvah in je vtkana v našo zavest in nas združuje ne glede na to, kako različni smo si.

Naj bo 16. maj dan, ko se poklonimo vsem velikanom slovenske narodnozabavne glasbe in tistim, ki skrbijo, da se tradicija prenaša naprej in se narodnozabavna glasba razvija tudi kot moderen žanr.

Ta dan bomo proslavili tudi s finalnim koncertom natečaja Volkswagen Špila in upamo, da bo postal dan, ki ga bomo obeleževali vsako leto. Več o dnevu slovenske narodnozabavne glasbe lahko poslušate na Radio Veseljak, kjer so 15. maja v oddaji gostili pobudnika, Tomaža Šinka; ljubitelj in strokovnjak s področja narodnozabavne glasbe, Simon Golobič in drugi strokovnjaki s področja glasbe.


Ostale novice

21. May 2019
IZ ZAKULISJA FINALNEGA KONCERTA

Spomini na četrtkov koncert nam še danes rišejo nasmeh na obraz. Oglejte si video dogajanja [...]

Preberi več
18. May 2019
ZMAGOVALCI NATEČAJA VOLKSWAGEN ŠPILA

Ansambel Kerlci si je na odru Festivalne dvorane prišpilal zmago, glas ljudstva je pripadel Lenartom. [...]

Preberi več
16. May 2019
SPREMLJAJTE NAS V ŽIVO

Danes gre zares! Na odru Festivalne dvorane se bo danes pomerilo 9 ansamblov, ki se [...]

Preberi več